HOUSING GROEIT
EN BLOEIT

De behoefte is enorm, het eerste kwartaal van 2022 hebben we al 200 aanvragen voor overnachtingen! De torenhoge prijzen in Amsterdam voor slaapplaatsen maken het voor onze partners en hun artiesten zwaar. Zij zijn dan ook meer dan blij met de YAA housing. Het circustalent Hendrik van Maele, van partner TENT, is in het bijgaande interview dan ook zeer positief over deze mogelijkheid. Door deze groei zijn we op zoek naar meer mensen die housing willen bieden. Twijfelt u? Marianne Harten komt graag langs om te vertellen hoe zij de matching organiseert zodat het soepel verloopt.

 

Circusmaker Hendrik van Maele trok begin maart met zijn duo voorstelling Ways of being ready twee volle zalen. Hij is een van de veelbelovende jonge artiesten die TENT twee jaar lang begeleidt met zakelijk, organisatorisch en financieel advies, zodat hij een goede start kan maken op weg naar een zelfstandige carrière. In die periode werkt hij aan een solo, een duo en een trio voorstelling.

Productiehuis TENT bracht Hendrik in contact met YAA. Daardoor kon hij in november ‘21, tijdens het circusfestival in Amsterdam, al gebruik maken van de YAA housing. De tien dagen voor de première van Ways of being ready woonde hij opnieuw in een van de YAA onderkomens. Eind maart zal hij weer een weekje in Amsterdam logeren om aan zijn trio te werken. Hendrik: “Over de YAA housing ben ik zeker positief! Ik voelde me zeer welkom. Ik had een eigen ruimte, wat ook heel fijn was. En het is bijzonder dat ik zo mensen ontmoet met wie ik anders nooit in contact zou komen.”


Voor zijn duo voorstelling vond Hendrik de inspiratie in zijn eigen circuspraktijk en zijn levenslange vriendschap met een mime acteur. “We zijn twee mensen die kunst beoefenen en we wilden ook de band die we met elkaar hebben voelbaar maken. Ik ben gefascineerd door het moment van spanning vlak voor een act. We spelen met de opbouw van die spanning, leggen de nadruk op het anticiperen of er iets speciaals gaat gebeuren, maar we zorgen ook voor ontlading. We rekken het klaar staan, de statische momenten, enorm uit, en maken er iets absurdistisch van. Bijvoorbeeld: als acrobaat kan ik in twee seconden op iemands schouder springen. Voor de voorstelling hebben we een zo traag mogelijke versie van die sprong gemaakt, met de nadruk op klaar staan.”

De bewegingen van Hendrik Van Maele en zijn vriend Elliot Dehaspe vormen een voortdurende onderhandeling over afstand en intimiteit. Ze zoeken het onverwachte in extremis op, maar zij laten ook de ontelbare mogelijkheden van elk moment zien. Het is een van de manieren waarop Hendrik de circuspraktijk onderzoekt.


Hendrik: “Tussen januari 2021-2023 verken ik onder begeleiding van TENT wat het in de praktijk betekent om zowel regisseur, performer, circusmaker als beoefenaar te zijn. Ik onderzoek hoe ik die rollen kan combineren. Mijn centrale vraag luidt: Hoe ziet de circuspraktijk van de toekomst eruit? Daarvoor neem ik mijn eigen makerspraktijk onder de loep - die vraagt om herbezinning - maar ik wil ook de manier waarop het circus naar zichzelf kijkt onderzoeken.”

Zo toont hij in zijn komende trio voorstelling, 13 Harbinger road, een nieuwe kijk op de kunst van het gooien en vangen. Hij verleidt de toeschouwer om de blik te verleggen: van de jongleerpatronen die zich vormen in de lucht, naar de beweging die de handen en de lijven maken. Het trio maakt van het gooien en vangen een vertoning op zich en elke aanzet is daarbij uniek. Zolang zij hun lijven maar blijven bewegen en het spel zich tussen de performers voltrekt, worden objecten en performers inwisselbaar. In dit spel wisselen verhaallijnen elkaar af en is van meet af aan niet duidelijk wie of wat wordt gegooid.


4 & 5 mei Circusstad Festival, Rotterdam (avant première)


13 t/m 15 mei CIRKL, Leuven BE (première) 




INSCHRIJVEN 

Nieuwsbrief 

NIEUWSBRIEF