Henriëtte Koomans heeft dit jaar voor het eerst een gast in haar huis ontvangen. “Mijn man en ik vonden het zo leuk, dat ik het zelfs een vriendin heb aangeraden.” Coach leiderschap vertelt over haar ervaring. 


Hoe ken je YAA?

“Via Maaike de Graaf, ex-collega. We hebben jaren samen gewerkt. We verzorgden programma’s voor de politietop. Maaike vertelde super enthousiast over YAA. Ik was al twee maal mee geweest naar een voorstelling. De manier waarop YAA werkt, vond ik sympathiek: dat kunstinstellingen zelf het werk van hun jonge makers beoordelen en kandidaten voordragen voor een YAA-award.” 


Hoe is housing jullie bevallen?

“We hebben pas een eerste ervaring achter de rug. Onze kinderen waren net het huis uit en we wilden de zolder beschikbaar stellen. Onze gast kwam uit Brazilië, ze was uitgenodigd door DAS om in Nederland een masterstudent te begeleiden bij zijn choreografie. Het was een leuke match, dat had de YAA-leiding goed ingeschat. Mijn man en ik spreken beiden Portugees, mijn man is de eerste twaalf jaar van zijn leven in Brazilië opgevoed, we zijn daar vaak geweest. 

We hadden ook veel ‘clicks’ over Afrika, omdat we in Mozambique en Guinee Bissau hebben gewoond. Onze gast kon gepassioneerd spreken over de basis van oude Afrikaanse dansen die zij terug zag in bewegingen bij de Braziliaanse dans. Zij wilde dat thema versterken in de choreografie van haar student. Het thema van tradities, eigen cultuur, slavernijverleden sprak ons beiden aan. Ze was een jaar of veertig, we ‘verstonden’ elkaar. 


We hadden afgesproken dat ze de eerste avond met ons zou mee eten, zodat we elkaar een beetje leerden kennen. Overdag ging ze zelf op pad. Via een appje gaf ze ’s middags aan of ze die avond aan tafel zou aanschuiven. Verder ging ze haar eigen gang, we hoefden haar niet te entertainen. Dat kon ook niet want mijn man en ik werken beiden. 

Ze had haar eigen ontbijtrituelen, we reserveerden voor haar een eigen plankje in de ijskast. We gaven haar de sleutel van de voordeur, praktische tips zoals waar de kledingreparatie te vinden was, de tramhalte etc. Ik heb een ommetje met haar gemaakt door de buurt om haar een idee te geven waar ze was beland.


We vonden het leuk: je krijgt even een andere wereld binnen en een kijkje in de keuken.

Als slagroom op de cake was er de voorstelling van haar student in het Goethe instituut. Daar organiseerde DAS een tussentijdse performance. We werden hartelijk ontvangen door de directeur van DAS, die zijn waardering voor onze huisvesting uitsprak. En we zagen tastbaar waar onze gast het steeds over had gehad.”


Hoe verliep de bemiddeling door YAA?

“Marianne Harten is eerst bij ons langs geweest. Ze vertelde ons hoe de YAA-housing tot stand is gekomen en wat er van ons werd verwacht. We hebben geen aparte opgang naar de bovenste verdieping en hebben onze keuken opengesteld. Voor ons was een week genoeg. Daarna ging onze gast naar een ander huis, ze bleef een maand in Nederland. We konden aangeven welke week voor ons gunstig was, Marianne hield met alles rekening. Heel prettig.”


Wat is jouw persoonlijke link met kunst?

“Ik ben organisatie-adviseur, coach op het gebied van leiderschap, en liefhebber van theater. Onlangs heb ik nog een gastcollege aan managers gegeven over Shakespeare. Ik gebruik vaak scènes uit het theater als metafoor voor tijdloze dilemma’s. Neem bij voorbeeld Julius Cesar, die geen tegenspraak duldde en alleen Marcus Antonius aan zijn zijde had. Zonder kritische stemmen om je heen kun je als leider totaal overvallen worden door veranderende omstandigheden. 

Ik koester een liefde voor taal, heb zelf ook de schrijversvakschool in Amsterdam gedaan en speelde als amateur in As you like it. 

Als er een volgende keer een theatermaker om housing vraagt is dat ok, maar een andere discipline is ook goed. Ik heb gewoon liefde voor de kunst.”



INSCHRIJVEN 

Nieuwsbrief 

NIEUWSBRIEF