2014

AWARDWINNAARS

AWARDWINNAARS 2014

  • Dut Theingath

    Dans

    Button
  • Fotografie

    Pieter van den Boogert


    voorgedragen voor

    Corinne Noordenbos

    hoofd afdeling Fotografie

    van de Koninklijke Academie

    voor Beeldende Kunst

    in Den Haag


    www.pietervandenboogert.com

    Pieter van den Boogert studeerde in 2011 af aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunst in Den Haag met een project over de textiel handel. Hij maakte in het kader van dit project een boek dat “What we wear” heette. Het liet de weg zien die textiel aflegt van de fabriek waar stof en kleding gemaakt wordt in Bangladesh, Nederland waar de producten vervolgens verkocht worden en Ghana waar het textiel gedumpt wordt. Ook zijn project “DDR Zeitgeist” laat de schaduwkanten van de westerse consumptiemaatschappij zien.


    Pieter van den Boogert is een zeer geëngageerde fotograaf, die zich ten doel heeft gesteld alleen als fotograaf te willen functioneren. Hij heeft geen bijbaan en kan nauwelijks van zijn fotografie leven. Wel wint hij de ene na de andere nominatie en/of prijs.


    Hij is voorgedragen voor de prestigieuze internationale Prix Pictetprijs (de afgelopen editie werd in Huis Marseille tentoongesteld) en won de “New photography artist of the year” award op het Lianzhou foto festival. N.a.v. het winnen van deze prijs komt er een 12 pagina interview en beeld in het Chinese blad “The Bund Magazine”.


    De Volkskrant stuurde hem naar Bangladesh na de instorting van de textielfabriek aldaar.


    Pieter van den Boogert stelt zijn hele leven in dienst van geëngageerde fotografie, ook al levert het te weinig op voor een fatsoenlijk bestaan. Momenteel onderzoekt hij de wereld van de visserij en die van de reclame.

    Choreografie

    Marie Goeminne


    voorgedragen door

    Suzy Blok

    directeur van Dansmakers

    Amsterdam


    https://buitenkunst.nl/medewerker/marie-goeminne/

    Marie Goeminne ontving in 2014 een YAA-award.


    Marie Goeminne is een choreografe met liefde voor beeldende kunst. Haar fascinatie voor dat “wat in de mens leeft” staat centraal in haar werk. Haar aandacht gaat uit naar intimiteit, kwetsbaarheid, eerlijkheid en overgave. Samen met haar zus Siska, begon ze vier jaar geleden een samenwerking in het onderzoek naar de relatie tussen woord en beweging. Dit onderzoek bracht de verbale en non-verbale taal samen in een unieke performancestijl. Tegelijkertijd werd een bijzondere combinatie tussen dans en filosofie geboren. Dit is te zien in haar werken Lostbox, Body and Word, Reliance en Plus.


    Marie Goeminne wil in het voorjaar 2015 samen met haar zus Siska haar werk: Wie je ook bent weer oppakken. Een eerste schets voor dit werk heeft zij in december laten zien in de studio van Dansmakers aan ’t IJ. Het werk is een ode aan de mensheid, een abstracte uitdrukking van het geloof in de mens en zijn krachtige vermogen om onvoorwaardelijk lief te hebben. Via dans probeert Marie Goeminne het thema ‘om vanuit verbinding te leven’ in al zijn schoonheid te laten zien.


    Goeminne werkt aan een nieuwe dansvoorstelling met als werktitel The lost art of grief. De voorstelling gaat over verlangen en de wil een (groter) bewustzijn scheppen over hoe wij als mens verdriet leven en dragen (of eerder vaak niet leven en dragen). Als ‘work in progress’ zal een tipje van de sluier van deze nieuwe voorstelling worden opgelicht tijdens de jublileumtentoonstelling van YAA in Arti et Amicitiae, Rokin 112, Amsterdam. Datum (onder voorbehoud): zondag 19 mei 2019.

    Beeldende kunst

    Christopher Holloran


    voorgedragen voor

    Harry Heyink en Tobias Karlsson

    docenten aan de Rietveldacademie


    www.filmfestival.nl/

    persoon/christopher-holloran/

    Christopher Holloran is in 2012 afgestudeerd aan de Rietveld Academie, Audiovisuele kunsten. Christopher Holloran woont in Amsterdam en werkt als beeldend-kunstenaar-filmer.


    Hij is een energieke persoonlijkheid die uit zijn niet te stoppen bron van creatieve gedachten put. Hij maakt mooie een verleidelijk kunst, werk wat je aanzet om het nog een keer en dan nog beter te bekijken. Hij gebruikt vaak films om zijn kleurrijke fantasievolle verhalen te vertellen.


    Films met humor en inhoud, vertellingen van o.a. de kwesties tussen geliefden op afstand, zoals het lied van de twee koningskinderen die gescheiden waren door het water. Reis verhalen door het exotische China, waar hij met een precies oog en oor het interessante detail heeft gevonden en vastgelegd, dit afgewisseld en vaak door de bestaande beelden heen gemonteerd zeer kundig gemaakte teken animaties.


    Met de bijdrage van YAA wil hij een film maken in het themapark Sasebo in Nagasaki. Het Huis Ten Bosch in dit park is een van de replica’s van Nederlandse gebouwen waarmee de historische relatie tussen Japan en Nederland wordt weergegeven. Het plan is om tegen deze achtergrond een film te rond de korte verhalen van Nescio over jonge mannen in Amsterdam aan het begin van de 20e eeuw. Jonge mannen die zich in die tijd in Amsterdam ontheemd voelen door hun innerlijke conflict tussen idealistische jeugd en burgerlijke volwassenheid.


    Beeldende kunst

    Gareth Nyandoro


    resident-artist bij samenwerkingspartner Rijksakademie Amsterdam


    www.smacgallery.com/artist/

    gareth-nyandoro

    Gareth Nyandoro is in 1982 in Zimbabwe geboren. Gareth Nyandoro heeft zijn opleiding gevolgd aan de Harare Polytechnic College en de Chinhoyi University of Technology. Hij heeft verschillende exposities gehad in Gallery Delta in Harare en in de National Gallery of Zimbabwe. Veel van zijn werk is te zien op de website van Gallery Delta www.new.gallerydelta.com


    In juni 2013 is Gareth Nyandaro door een internationale selectiecommissie geselecteerd voor een residency aan de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam. Ruim 1.500 kunstenaars, afkomstig van over de hele wereld, meldden zich aan voor één van de 28 felbegeerde plekken. Gareth wordt beschouwd als een beloftevolle kunstenaar; experimenteel in zijn werk en geconcentreerd op de professionele ontwikkeling van zijn beroepspraktijk. De selectiecommissie is ervan overtuigd dat deze residency een springplank kan zijn naar Gareths internationale carrièredoorbraak. Gareth start zijn eerste werkperiode aan de Rijksakademie Amsterdam in januari 2014.






    

    Dans

    Dut Theingath


    YAA sponsorde eveneens

    de reiskosten van Dut Theigath (Soedan)

    voor zijn studie dans aan Codarts, YAA’s Rotterdamse partner-instelling.


    www.youtube.com


    Dut Theingath is geboren in Juba en heeft het grootste deel van zijn leven als vluchteling in Khartoum geleefd.


    Hij kwam in contact met Stephen Ochalla en zijn dans/ muziekgroep Orupaap na zijn studie ICT aan de Universiteit van Sudan.Dut heeft deelgenomen aan een serie workshops dans in Khartoum vanaf 2006, in het kader van het de uitwisseling-programma tussen Arts Africa, de UVA Instituut voor Theaterwetenschap, Codarts en het College of Music and Drama in Khartoum.


    Een nieuw project in september 2012 met Stichting Grounds en Codarts in Rotterdam bracht een andere kant van Dut’s danstalent en docentschap naar boven. Naast het leiden van de repetities, volgde Dut alle lessen binnen de Hogeschool op alle niveaus en bleek een zeer snelle student, ondanks taalproblemen.


    De directie van Codarts heeft op basis daarvan besloten hem de kans te geven een semester binnen Codarts te studeren om verder aan zijn docentschap en zijn kwaliteiten als danser en choreograaf te kunnen werken.Voor Dut is het eigenlijk ‘now or never’; hij wil verder studeren maar is voor Europese normen te oud. Om zich op zijn verblijf in Rotterdam voor te bereiden werkt hij momenteel intensief aan het beheersen van het Engels.


    Dut is een talent, dat verdient om gekoesterd te worden, hij zal na zijn studie zijn kennis en ervaringen overdragen aan jongeren in Juba.

    Share by: