Amber Toorop

Amber Toorop is in 2015 afgestudeerd aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Haar afstudeerproject: G’lijk weleer, mijn lieve schat ging over de 3e generatie Indiërs, die het over de voorgaande generaties heeft met verlangen naar het moederland.

Zij ontving in 2016 een YAA-award.
Amber is half Indisch en gefascineerd door hoe ons geheugen werkt. Ze vindt het boeiend hoe het geheugen van mensen haar afkomst als het ware vormt. Als elfjarig meisje begon ze vragen te stellen aan haar grootmoeder. De antwoorden die ze kreeg schetsten een extreem idyllisch Nederlands-Indië. Veel van de tweede, derde en nu vierde generatie Indo’s in Nederland kunnen lastig doorgronden hoe het leven echt moet zijn geweest. Voor deze fotoserie maakte Amber portretten van de verschillende generaties, stak ze haar zus in traditionele kleren en ging ze op zoek naar archieven, om een beter beeld te krijgen van het land dat haar identiteit bepaald heeft.

“My exploration characterizes the feeling of home. Feeling of home is represented powerfully in the minds and hearts of migrated Indo’s. Next generations seem interested in the hearts and minds of elderly. In an exploration of descent I try to catch these hearts and minds.”

Het afstudeerproject van Amber Toorop werd met vier andere kandidaten (waaronder Esther Hovers) genomineerd voor het Steenbergen Stipendium 2015. Amber is voorgedragen door Corinne Noordenbos (KABK)

Meer werk is te zien op: www.ambertoorop.nl.