Fernando Belfiore

Aanbevolen door Suzy Blok, directeur van de Dansmakers .

‘Freedom is not enough what I want has not a name yet’
Fernando Belfiore (1983 Sao Paolo, Brazilië) is een choreograaf en performer gevestigd in Amsterdam. Hij is afgestudeerd aan de SNDO (School voor Nieuwe Dans Ontwikkeling – AHK). Voordat hij naar Europa kwam studeerde hij Theater aan de Sao Paolo University. Hij heeft gespeeld in stukken van Deborah Hay, Jeremy Wade, Ann Liv Young, Ibrahim Quraishi en Miet Warlop.  Belfiore heeft zijn eigen werk gepresenteerd op festivals en locaties in veel Europese landen en Brazilië.

Zijn afstudeervoorstelling The miserable thing werd genomineerd voor de ITS Festival Choreografie Award en heeft de award voor beste regie op het ACT Festival in Spanje in 2012 gekregen. Hij is gevraagd om deel te nemen aan Europe in Motion in 2012 en ontving de Impulstanz Danceweb studiebeurs in 2013.
Ingrid van Frankhuyzen, journalist, over Fernando in Europe in Motion, het reizende internationale talentontwikkelingsprogramma van Springdance: ‘Hij zingt hard mee met Adele’s hit Someone like you. Niet onverdienstelijk schalt de stem van de altijd vrolijke performancekunstenaar Fernando Belfiore door de galerieruimte.  Hij stopt even met zingen en vraagt dan hardop aan het publiek hoe hij voorstellingen kan maken die dezelfde emotionele impact hebben als dit lied. Impact hebben op mensen, dat is wat hij in het theater wil.’
Fernando is geïntrigeerd door de mix van verschillende elementen in performance, hij combineert dans, theater en beeldende kunst. Zijn stukken zijn intens en uitdagend, zoekend naar nieuwe vormen van betrokkenheid met het publiek en de notie van performativiteit, als een manier om van invloed te zijn op beleving in een sociaal-politieke context.

is Zijn choreografie AL13FB< 3  ging in november 2014 in première tijdens het Moving Futures Festival. Geïnspireerd door Josep Beuys heeft hij een onderzoek gedaan naar het lichaam als beeldhouwwerk.

Momenteel werkt hij aan THE FOUNTAIN, een choreografische installatie /  performances als onderdeel van een sociale sculpturale trilogie. Speelperiode: 2019.

Voor meer informatie: Fernando Belfiore