Felipe Ignacio Noriega Alcaraz

Voorgedragen door Wim Henderickx, docent compositie, namens de Compositie-afdeling van het Conservatorium van Amsterdam

Felipe Noriega is een componist die in 2013 cum laude afstudeerde aan het conservatorium van Amsterdam.

Hij woont in Amsterdam, waar hij werkt als componist en/of uitvoerder binnen verschillende projecten. Een rode draad in zijn werk is het belang van beweging, de theatrale en visuele verbeelding. In recente werken verkent hij technologieën als dramaturgische artefacten voor zijn instrument: de laptop. Hij is medeoprichter van de Amsterdam Chamber Opera en het Colectivo Juana, twee groepen die werkzaam zijn op het gebied tussen muziek, opera en theater. Hij is op zoek naar nieuwe vormen van interdisciplinaire samenwerking en communicatie. Noriega werkt met theatermakers, dramaturgen, choreografen, dansers, performers, muzikanten en andere componisten. Hij is een specialist in de ontwikkeling van consumenten elektronica om aan de specifieke behoeften te kunnen voldoen die diverse artistieke projecten vragen.In 2012 werd hij bekroond met de Publieksprijs van de 2scoremusictheater concurrentie in Enschede voor zijn eerste opera LAKE , en in november 2010 won hij met zijn percussie kwartet de 1e prijs van de compositiewedstrijd Tromp Percussion Festival in Eindhoven.

Felipe: “ ik ben een laptop componist/performer en op zoek naar innovatie en magie in de muziek.
Ik ben van mening dat een optimale creatieve omgeving door samenwerking kan worden bereikt. Om die reden zijn de meeste van mijn werken ontwikkeld vanuit het niets met ofwel performers, ofwel met een complexer artistiek team, zoals bij operaproducties.
Mijn esthetiek is gerelateerd aan ‘arte povera’, aan de ene kant omdat de techniek waarmee ik optreed zelfgemaakt en heel goedkoop is en aan de andere kant omdat mijn inspiratiebronnen zeer dicht bij de straat en ‘sub’-stedelijke cultuur te vinden zijn.”

Meer informatie is te vinden op www.felipeignacio.info

https://i0.wp.com/youngartfundamsterdam.nl/wp-content/uploads/2014/12/Felipe-Ignacio-Noriega.jpg?w=1150