Dwight Breinburg

Sinds 2011 ontwikkelt Dwight Breinburg (docent en muzikant) zich als violist en vocalist van het Amsterdams Andalusisch Orkest (AAO) in de Andalusisch-Arabische  muziek.

Als Surinaamse-Nederlander, getogen in Zeeland, had hij zijn muzikale roots in de soul en R&B. Na zijn verhuizing naar Amsterdam besloot hij een nieuwe uitdaging aan te gaan. Via zijn vriendenkring raakte hij geïnteresseerd in de Andalusisch-Arabisch muziektraditie. Ook als niet-Marokkaan realiseerde hij zich dat dit muzikale erfgoed voor toekomstige generaties en nieuwe talenten in Nederland moet worden behouden. Wat hem vooral fascineerde was de typische ontwikkelde vioolstijl.

De kennis van deze muziek kreeg Dwight van zijn leermeester Mohsin El Haddad. Helaas is diens rol wegens privé omstandigheden weggevallen. De enige bron van kennis zijn CD albums van ensembles uit Marokko, opnames via Youtube en repetities met de muzikanten van het Amsterdams Andalusisch Orkest (AAO). Als muzikant en docent is het voor Dwight moeilijk om zijn artistieke vaardigheden te verbeteren zonder enige vorm van intensieve repetities, privélessen en verdieping in de kennis van het repertoire.Die mogelijkheden doen zich wel in Marokko voor. Tijdens zijn reizen aldaar bezocht hij regelmatig conservatoria in Larache en Tetuoan voor korte masterclasses van leraren als Mohamed Amine El Akrami en Mohamed Taout. Dwight merkte dat zijn muzikale niveau daar in korte tijd snel vooruitging. Dit proces van artistieke ontwikkeling wil Dwight graag intensief oppakken door voor een periode van 10 weken in Tetouan te gaan wonen. Hij vraagt bij YAA een reisbeurs aan.

De voordracht werd ondersteund door Neil van der Linden, Gulf Art Guide, ontwikkelaar van muziekprojecten in Noord-Afrika, het Midden-Oosten, Centraal Azië enz. (http://gulfartguide.com/about/neil-van-der-linden)

Voor meer informatie: www.amsterdamsandalusischorkest.nl

https://i1.wp.com/youngartfundamsterdam.nl/wp-content/uploads/2014/12/Dwight-Brienburg-1.png?w=1150