Doris Jongerius

In 2015 ontving Doris Jongerius een YAA-award. Zij werd voorgedragen door Corinne Noordenbos, hoofd afdeling fotografie Koninklijke Academie Beeldende Kunsten (KABK).

Corinne Noordenbos: “ Doris Jongerius heeft een boekje gemaakt over de illegalen in de parkeergarage van de  Bijlmer. De oplage van 75 stuks heeft zij zelf gefinancierd, zij zou graag het boek onder een groter publiek onder de aandacht brengen. Ik denk dat dit met dit boek mogelijk en wenselijk is. Het boek laat de leefwereld in de garage zien. De pagina’s zijn dubbel gedrukt. De binnenkant van het boek verbergt het enige bezit van een illegaal, te weten de foto’s van zijn thuisland Somalië op een mobieltje,

De foto’s zijn zeer integer gemaakt en doen recht aan de mensen en het onderwerp. Haar boek werd genomineerd voor de UNSEEN dummy Award. Haar werk wordt momenteel geëxposeerd in het Ministerie van O C & W. Haar doorzettingsvermogen  en empathie hadden gemakkelijk kunnen leiden tot een goedbedoelde serie die gemakkelijk door outsiders weg te leggen was. Dat is het niet geworden. Door de boekvorm komen de foto’s goed tot hun recht.”

Doris Jongerius:

“Dit project gaat over een groep vluchtelingen. Zij hebben allemaal asiel aangevraagd in Nederland. De meeste verzoeken zijn afgewezen. Nu zijn ze gedwongen te leven in een garage zonder faciliteiten. Er wonen hier meer dan 100 mensen. Het viel me op dat de meesten uit Somalië komen. Somalië is al zeven jaar lang een van de meest mislukte landen ter wereld. Deze mannen hebben gedwongen hun thuisland moeten verlaten.”

In de afgelopen jaren deed Jongerius mee aan talrijke tentoonstellingen. Haar werk was in 2018 o.a. te zien tijdens Prospects & Concept van het Mondriaan Fonds in Rotterdam.

Meer van haar werk is te zien op: www.dorisjongerius.com

https://i2.wp.com/youngartfundamsterdam.nl/wp-content/uploads/2014/12/Doris-Jongerius-1.jpg?w=1150