Pieter van den Boogert

Pieter van den Boogert What we wear 2Pieter van den Boogert studeerde in 2011 af aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunst in Den Haag met een project over de textiel handel. Hij maakte  in het kader van dit project een boek dat “What we wear” heette. Het liet de weg zien die textiel aflegt van de fabriek waar stof en kleding gemaakt wordt in Bangladesh, Nederland waar de producten vervolgens verkocht worden en Ghana waar het textiel gedumpt wordt. Ook zijn project “DDR Zeitgeist” laat de schaduwkanten van de westerse consumptiemaatschappij zien.

Pieter van den Boogert is een zeer geëngageerde fotograaf, die zich ten doel heeft gesteld alleen als fotograaf te willen functioneren. Hij heeft geen bijbaan en kan nauwelijks van zijn fotografie leven. Wel wint hij de ene na de andere nominatie en/of prijs.

Hij is voorgedragen voor de prestigieuze internationale Prix Pictetprijs (de afgelopen editie werd in Huis Marseille tentoongesteld) en won de  “New photography artist of the year” award op het Lianzhou foto festival. N.a.v. het winnen van deze prijs komt er een 12 pagina interview en beeld in het Chinese blad “The Bund Magazine”.

De Volkskrant stuurde hem naar Bangladesh na de instorting  van de textielfabriek aldaar.

Pieter van den Boogert stelt zijn hele leven in dienst van geëngageerde fotografie, ook al levert het te weinig op voor een fatsoenlijk bestaan. Momenteel onderzoekt hij de wereld van de visserij en die van de reclame.

CV Pieter van den Boogert