Marie Goeminne

Marie Goeminne ontving in 2014 een YAA-award.

Marie Goeminne is een choreografe met liefde voor beeldende kunst. Haar fascinatie voor dat “wat in de mens leeft” staat centraal in haar werk. Haar aandacht gaat uit naar intimiteit, kwetsbaarheid, eerlijkheid en overgave. Samen met haar zus Siska, begon ze vier jaar geleden een samenwerking in het onderzoek naar de relatie tussen woord en beweging. Dit onderzoek bracht de verbale en non-verbale taal samen in een unieke performancestijl. Tegelijkertijd werd een bijzondere combinatie tussen dans en filosofie geboren. Dit is te zien in haar werken Lostbox, Body and Word, Reliance en Plus.

Marie Goeminne wil in het voorjaar 2015 samen met haar zus Siska haar werk: Wie je ook bent weer oppakken. Een eerste schets voor dit werk heeft zij in december laten zien in de studio van Dansmakers aan ’t IJ. Het werk is een ode aan de mensheid, een abstracte uitdrukking van het geloof in de mens en zijn krachtige vermogen om onvoorwaardelijk lief te hebben. Via dans probeert Marie Goeminne het thema ‘om vanuit verbinding te leven’ in al zijn schoonheid te laten zien.

Goeminne werkt aan een nieuwe dansvoorstelling met als werktitel The lost art of grief. De voorstelling gaat over verlangen en de wil een (groter) bewustzijn scheppen over hoe wij als mens verdriet leven en dragen (of eerder vaak niet leven en dragen). Als ‘work in progress’ zal een tipje van de sluier van deze nieuwe voorstelling worden opgelicht tijdens de jublileumtentoonstelling van YAA in Arti et Amicitiae, Rokin 112, Amsterdam. Datum (onder voorbehoud): zondag 19 mei 2019.