Ola Lanko

Ola Lanko is beeldend kunstenaar, zij heeft gestudeerd aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag en is afgestudeerd aan de Gerrit Rietveld Academie Amsterdam. In haar werk onderzoekt zij op een wetenschappelijke, artistieke en verfrissende manier de grenzen en mogelijkheden van het medium fotografie. In haar werk legt zij de verandering in perceptie bloot, wanneer een object wordt gefotografeerd, en betrekt zij de kijker hierbij. Ze onderzoekt het idee van visuele geletterdheid, onze perceptie en interpretatie van beelden. Door middel van haar projecten stimuleert Ola een kritische blik op de visuele cultuur die een steeds grotere rol speelt in onze samenleving. www.olalanko.com.

In 2012 is zij met haar project Required Reading unaniem gekozen voor de juryprijs van het Steenbergen Stipendium.

De jury: “In haar project heeft Lanko op een wetenschappelijke en artistiek verfrissende manier onderzoek gedaan naar hoe wij mensen beelden lezen. Onze visuele geletterdheid. Wat hebben wij in een beeld nodig om het te interpreteren, hoe zeer is dit cultureel bepaald en hoezeer houden onze ogen ons eigenlijk voor de gek. In kleine stappen weet zij verschillende aspecten op geniaal simplistische manier haar denkpatronen inzichtelijk te maken….”

Ola Lanko cubus3Ola Lanko presenteerde aan de Stichting YAA ondermeer het project “100 grams of rice” en “DAY”.   Op haar website kunt u al haar projecten bekijken. Ook haar boeken, waaronder Required Reading, zijn daar te bestellen.